Enllaços · Liens
 • Météo · Temps

  infoclimat

  eumetsat

  andorramania

  metehautplaf

 • Cerdanya · Cerdagne

  font-romeu

  consell comarcal

  Puigcerdà

  C.C. Pyrénées Cerdagne

  Mairie d'Osséja

  Llívia

  Bourg-Madame

  Saillagouse

  La malla

  trinxatP.N.R.

  Lou bruxelot

  Musée de Cerdagne

  I.E.C.

  A la Balitresca

  Viure als Pirineus

  Crònica de Cerdanya

  Villages de Cerdagne Frédérique Berlic

 • Divers · Altres

  llengua - langue

  Lycée de Font-Romeu

  pyrenees-fr

  Les Pyrenées


 • statistiques

Infos Cerdagne · Notícies Cerdanya 05/2011

25/05/2011

Joan Planella

Puigcerdà : Joan Planella démissionne et arrête la politique

Dès le résultat des élections municipales de Puigcerdà où CiU remporte 10 des 13 sièges de conseillers municipaux, le maire de Puigcerdà Joan Planella candidat à la réélection avec Endavant Cerdanya n'ayant obtenu que 3 conseillers municipaux a expliqué qu'il démissionnait immédiatement de ses fonctions politiques et qu'il arrêtait la politique. L'élection du nouveau maire (Albert Piñeira) aura lieu le 11 juin, jusque là Joan Planella reste maire en fonction..

Joan Planella est militant d'ERC depuis 1987, conseiller municipal de Puigcerdà depuis 1999, il a été nommé maire en 2004 lorsque Joan Carretero a été nommé ministre de la Generalitat. Il a été réélu en 2007. Se séparant d'ERC pour ces dernières élections municipales afin de créer avec d'autres maires sortants de la Basse Cerdagne Endavant Cerdanya.

EC n'a obtenu que 3 conseillers municipaux alors que ERC en avait eu 7 en 2007, l'ancien maire de Puigcerdà a dit dans le journal catalan Regió7 : « le plus grand responsable des résultats c'est moi, les gens n'ont pas aimé ce que nous avons fait et je pense qu'il s'agit de l'argument principal qui explique le résultat électoral.». Il va se consacrer à son métier d'avocat.

 

Puigcerdà: Joan Planella dimiteix i deixa la política

Tant bon punt es van conèixer els resultats de les eleccions municipals de Puigcerdà a les quals CiU guanya 10 dels 13 escons de regidors, l'alcalde de Puigcerdà Joan Planella candidat a la seva reelecció amb Endavant Cerdanya només va tenir 3 escons, va explicar que dimitia immediatament dels seus càrrecs del partit i que deixava la política. L'elecció del nou alcalde (Albert Piñeira) tindrà lloc l'11 de juny, fins aleshores es queda alcalde en funció.

Joan Planella és militant d'ERC des de 1987 regidor de Puigcerdà des de 1999, va ser nomenat alcalde a l'any 2004 quan Joan Carretero va ser nomenat conseller de la Generalitat. Va ser reelegit a l'any 2007. Es va separar d'ERC per a aquestes darreres eleccions municipals per tal de crear amb d'altres alcaldes a la reelecció de la Baixa Cerdanya el partit Endavant Cerdanya.

EC només va obtenir 3 regidors mentre que ERC n'havia obtingut 7 a l'any 2007, l'ex alcalde de Puigcerdà va dir al diari Regió7 «el màxim responsable dels resultats sóc jo, a la gent no li ha agradat el que hem fet i aquest crec que és el principal argument que ens explica els resultats electorals». A partir d'ara es dedicarà a la seva feina d'advocat.

24/05/2011

a

Cerdagne-Capcir : Le RACC veut recréer une équipe senior, appel à joueurs.

Depuis 2 ans le RACC (Rugby Cerdagne-Capcir) ne dispose plus d'équipe senior malgré les bons résultats de l'équipe jeune. A l'initiative d'un petit groupe de personne, il y a une volonté de recréer une équipe senior qui jouerait en championnat du Roussillon pour la saison 2011-2012. Il existe à l'heure actuelle 2 équipes corpo en Cerdagne-Capcir, une à Matemale et une autre à Puigcerdà. Une réunion est prévue ce jeudi 26 mai à 21h00 à la mairie de Font-Romeu. Toutes personnes intéressées, joueurs, dirigeants...y sont conviés.

Les entrainements ont lieu le vendredi à 19h30 au stade d'Osseja.

Renseignements : C. Saison 06 72 40 70 63 ou V, Garcia 06 58 36 14 65

 

Cerdanya-Capcir: El RACC vol tornar a crear un equip adult, crida als jugadors.

Des de fa 2 anys, el RACC (Rugby Cerdanya-Capcir) ja no té cap equip adult malgrat els bons resultats de l'equip dels joves. A l'iniciativa d'un petit grup de gent, hi ha una voluntat de tornar a crear un equip adult que jugaria al campionat del Rosselló per a la temporada 2011-2012. Ja existeix 2 equips d'empreses a Cerdanya-Capcir, un a Matamala i un a Puigcerdà. Hi haurà una reunió aquest dijous 26 de maig a les 9 de la nit a Font Romeu. Tothom interessat, jugadors, entrenadors... poden participar-hi.

Els entrenaments tenen lloc els divendres a l'estadi d'Oceja a 2/4 de 8 de la nit

Informació : C. Saison 00 33 (0)6 72 40 70 63 ó V, Garcia 00 33 (0)6 58 36 14 65

23/05/2011

a

Basse Cerdagne : Nouveau panorama municipal, CiU consolide sa place de 1ère force politique et remporte la mairie de Puigcerdà

Grande surprise ce dimanche soir à Puigcerdà où CiU a gagné de façon considérable les élections municipales. Le nouveau parti du maire sortant Joan Planella Endavant Cerdanya n'a pas résisté à la vague de CiU qui remporte la capitale cerdane avec 62,85% des voix contre 37,15%. Sur les 13 conseillers municipaux, CiU en remporte 10 et les 3 autres sont pour Endavant Cerdanya. Losr d'une déclaration faite à Ràdio Pirineus Cadena Ser Joan Planella a fait par de son intention de démissionner et de ne pas être le chef de l'opposition. Albert Piñeira sera le nouveau maire de Puigcerdà lors de l'élection du 11 juin.

A Llívia également CiU va remporter haut la main les élections avec 79,45% des voix contre 11,27% pour le PP. Pour la 1ere fois de son histoire Llívia aura une mairesse Sílvia Orriols, de même qu'à Guils où CiU a fait 72,75% des voix, le maire sera Josep Mendo Mir.

A Alp, les socialistes du maire sortant Cosme Ruaix auront 4 conseillers municipaux de même que la liste CiU de Ramon Moliner, le candidat élu d'Esquerra Isidre Ribera fera la différence lors de l'élection du maire le 11 juin.

Pas de changement de maire à Bolvir (Bartomeu Baqué), à Ger (Alfons Casamajó), à Bellver de Cerdanya (Francesc X. Porta).

Tous les résultats (14h00)

 

Baixa Cerdanya: Nou panorama polític municipal, CiU consolida la seva posició de 1ra força política i guanya l'ajuntament de Puigcerdà

Sorpresa important aquest diumenge a la nit a Puigcerdà quan CiU ha guanyat de forma contundent les eleccions municipals. El nou partit de l'alcalde Joan Planella Endavant Cerdanya no ha pogut resistir a l'ona CiU que guanya la capital ceretana amb 62,85% dels vots contra 37,15%. Sobre els 13 regidors de Puigcerdà, CiU en tindrà 10 i EC 3. Durant unes declaracions fetes a Ràdio Pirineus Cadena Ser Joan Planella va dir que dimitiria del seu càrrec de regidor i cap de l'oposició. Albert Piñeira serà el nou alcalde de Puigcerdà l'11 de juny.

A Llívia també CiU va guanyar les eleccions amb 79,45% dels vots contra 11,27% pel PP. Per primera vegada Llívia tindrà una alcaldessa Sílvia Orriols. Igualment a Guils CiU va arrasar amb 72,75% dels vots, l'alcalde serà per tant Josep Mendo Mir.

A Alp, els socialistes del fins aleshores alcalde Cosme Ruaix tindran 4 regidors igual que els de CiU de Ramon Moliner, per tant el candidat d'Esquerra Isidre Ribera farà la diferència a l'elecció de l'alcalde l'11 de juny.

Cap canvi d'alcalde a Bolvir (Bartomeu Baqué), a Ger (Alfons Casamajó) i a Bellver de Cerdanya (Francesc X. Porta)

Tots els resultats (14h00)

13/05/2011

Cotxe sinistrat

© D.C Regió7

Berguedà : Un habitant de Llívia se tue dans un accident de la circulation.

Un accident de la circulation a eu lieu le jeudi 12 mai vers 18h30 sur la C16 entre Le Tunnel du Cadí et Berga au lieu-dit la Nou de Berguedà qui va couter la vie à un habitant de Llívia Pedro Bodas Bodas de 59 ans passager d'un des deux véhicules impliqués. Le conducteur va sortir indemne et celui de l'autre voiture de 31 ans a été blessé légèrement.

Pere Bodas Bodas connu en Cerdagne était un ancien maçon venu de Toledo il y a 30 ans.

 

Berguedà: Un veí de Llívia mor dins un accident de cotxes.

Un accident de trànsit va ocórrer el dijous 12 de maig cap a 2/4 de 7 del vespre a la C16 entre el túnel del Cadí i Berga més precisament a la Nou de Berguedà que va provocar la mort a un veí de Llívia Pedro Bodas Bodas de 59 anys passatger d'un dels dos turismes implicats. El conductor va sortir il·lès i el de l'altre vehicle va ser ferit lleu.

Pere Bodas Bodas conegut a la Cerdanya era un antic confrador i havia treballat per la construcció a la Cerdanya des de la seva vinguda des de Toledo fa 30 anys.

09/05/2011

LIPDUB

Ger : 1er LIPDUB de Cerdagne pour la promotion de la Diada de Cerdanya

Le dimanche 29 mai aura lieu à Ger (sur la route entre Puigcerdà et la Seu 10 km de Puigcerdà) le 1er LIPDUB de Cerdagne pour promouvoir la Diada de Cerdanya des 27 et 28 aout 2011.

LIPDUB c'est quoi ?? Il s'agit clip promo chantant d'une vidéo réalisée en playback et en plan-séquence par des collaborateurs au sein du milieu professionnel et généralement destinée à une diffusion sur Internet ou autres réseaux.

Organisé par la Mairie de Ger et l'Institut d'Estudis Ceretans, ce LIPDUB du 29 mai commencera à 11h à Ger. Tout le monde y est convié, c'est gratuit et une excellente ambiance y sera assurée. Plusieurs associations culturelles et sportives y assisteront.

Pour tous renseignements Laurent Leygue 06 50 67 99 94 ou leygue@i-cerdanya.info

 

Ger : 1er LIPDUB de Cerdanya per a promoure la Diada de Cerdanya

El diumenge 29 de maig tindrà lloc a Ger el 1r LIPDUB de Cerdanya per tal de promoure la Diada de Cerdanya els 27 i 28 d'agost de 2011.

LIPDUB Què és això ? Es tracta d'un vídeo de promoció en cançó realitzat en playback i amb plans seqüències per a col·laboradors i generalment destinat a una difusió per Internet o altres xarxes socials.

Organitzat per l'Ajuntament de Ger i l'Institut d'Estudis Ceretans, aquest LIPDUB del 29 de maig començarà a les 11 del matí a Ger. Es convida tothom a participar, és gratuït i hi haurà un ambient excel·lent. Ja diverses associacions culturals i esportives en formaran part.

Per a totes informacions Laurent Leygue 00 34 650 67 99 94 o leygue@i-cerdanya.info

05/05/2011

Grup del viatge

Cerdagne: Des cerdans du Nord et du Sud en voyage en terres occitanes

Comme chaque année l'Institut d'Estudis Ceretans a organisé son voyage culturel (ouvert à tous) du 1er mai. Cette année plus de 50 personnes de la Cerdagne du Nord et du Sud sont parties de Puigcerdà le samedi 30 avril pour se diriger vers le Rouergue en France. Le voyage a commencé par la visite d'une ferme artisanale spécialisée dans le canard gras à Monteils, puis l'après-midi a eu lieu la visite de Villefranche de Rouergue où les membres de l'Institut d'Estudis Ceretans ont rencontré le président de l'Institut d'Estudis Occitans del Vilafrancat. Le groupe s'est ensuite dirigé vers Rodez pour passer la nuit et le dimanche 1er mai il a pu visiter les caves de Roquefort (Gabriel Coulet), voir le viaduc de Millau et terminer par la visite de la cité templière de la Couvertoirade.

Ce voyage culturel a été l'occasion de renforcer les liens entre cerdans et de découvrir des terres hors de nos contrées tout en dégustant la gastronomie locale.

 

Cerdanya : Cerdans de l'Alta i la Baixa Cerdanya de viatge a terres occitanes

Com cada any, l'Institut d'Estudis Ceretans va organitzar el seu viatge cultural de l'1 de maig (obert a tots). Enguany més de 50 persones de l'Alta i la Baixa Cerdanya hi van participar, sortint de Puigcerdà el dia 30 d'abril per dirigir-se cap al Roergue a França. El viatge va començar per la visita d'una granja artesanal d'ànecs a Monteils i a la tarda hi va haver la visita del poble de Villefranche de Rouergue on la junta de l'IEC va trobar els responsable locals de l?institut d'Estudis Occitans del Vilafrancat. Després el grup se'n va anar cap a Rodez on va dormir i l'endemà va poder visitar les coves de Roquefort i veure el viaducte de Millau. El viatge es va acabar amb la visita del poble dels templers de la Couvertoirade.

Aquest viatge cultural va ser l'ocasió de reforçar els lligams entre cerdans tot descobrint terres fora de la comarca i podent tastar la gastronomia local.

Kilian Jornet

Cerdagne : Kilian Jornet Cerdà de l'Any 2010

Kilian Jornet (24 ans) a été proclamé Cerdà de l'Any 2010 et recevra son prix le samedi 14 mai à Puigcerdà des mains du jury organisé par Amics de Cerdanya, Institut d'Estudis Ceretans et Ràdio Pirineus Cadena Ser. Ce jury a voté à la majorité absolu en faveur du champion du monde de ski de randonnée, il était composé de membre de la Cerdagne du Nord et du Sud.

Né à Sabadell mais ayant passé son enfance à Montellà i Martinet (Cerdagne Sud), à l'heure actuelle il étudie en STAPS à Font Romeu (Université de Perpignan).

Biographie

(plus d'infos les jours à venir)

 

Cerdanya: Kilian Jornet, Cerdà de l'Any 2010

Kilian Jornet (24 anys) va ser proclamat Cerdà de l'Any 2010 i rebrà el seu premi el dissabte 14 de maig a Puigcerdà de les mans d'un jurat compost per Amics de Cerdanya, l'Institut d'Estudis Ceretans i Ràdio Pirineus-Cadena Ser. Aquest jurat va votar per majoria absoluta el campió del món d'esquí de muntanya, era compost de gent de l'Alta i la baixa Cerdanya.

Nascut a Sabadell però fill de Montellà i Martinet (Baixa Cerdanya), està estudiant ara des de fa uns anys a Font Romeu (Alta Cerdanya) a la Facultat de STAPS (equivalent a CAFE-INEF a l'Estat espanyol) de la Universitat de Perpinyà.

Biografia

(Més notícies els dies vinent)

04/05/2011

Estavar

Estavar : Le budget municipal rejeté par l'opposition majoritaire

Pour la 2ème année consécutive, l'opposition majoritaire du Conseil Municipal d'Estavar a refusé le budget et a mis de nouveau le maire en situation minoritaire. Le manque de concertation, la non démission du maire, les différences sur la politique menée et le fait que l'opposition se trouvant majoritaire depuis plus de 2 ans ont mené les 6 conseillers municipaux opposés au maire (sur 11) a voté contre le budget. La situation est à partir de maintenant entre les mains de la préfecture qui décidera soit d'imposer un budget de fonctionnement pour l'année en cours (ce qui a été fait l'an passé) soit de faire suivre vers les instances supérieures qui pourraient convoquées de nouvelles élections municipales très prochainement.

 

Estavar: Els pressupostos rebutjats per l'oposició majoritària

Pel 2n any consecutiu, l'oposició majoritària al ple municipal d'Estavar va rebutjar el pressupost i va posar una vegada més l'alcalde en minoria. La falta de concertació, la no dimissió de l'alcalde, les discrepàncies a l'hora de parlar de la política conduita per al poble i el fet que l'oposició sigui majoritària des de fa més de 2 anys va dur els 6 regidors oposats a l'alcalde (sobre 11) a votar en contra. La situació és a partir d'ara a les mans de la Prefectura de Catalunya Nord que decidirà o imposar un pressupost de funcionament per l'any (el que va fer l'any passat) o tramitar l'afer cap a les instàncies superiors que podrien convocar noves eleccions municipals al municipi molt aviat.

Syndication · Sindicar

Redacció - Rédacteur : Laurent Leygue e-mail

Realització - Réalisation : L. Thivolle

Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid Atom 1.0]